PPF Group (Първи приватизационен фонд) - холдингът, който е контролиран от един от най-богатите чехи в лицето на Петр Келнер, е купил 95% от "Нова броудкастинг груп". Това официално съобщи на интернет страницата си досегашният собственик на тези акции - MTG.
 
Името на Келнер е едно от най-споменаваните що се отнася до бъдещето на един от трите телекомуникационни оператори - "Теленор". Според различни източници точно чехът ще вземе телекома, като в момента текат проучвания преди да се стигне до окончателна сделка. По оценки на Forbes личното му състояние е 16,2 млрд. долара към днешна дата, а PPF управлява активи за над 35 млрд. евро.
 

Всъщност PPF е най-големият застраховател в Чехия и Келнер успява да вземе мажоритарен дял по време на приватизацията след комунистическия период в източноевропейската страна. Келнер е и един от първите чуждестранни бизнесмени, намесили се в приватизацията в Русия - чрез инвестиционния си фонд "Петър Велики", който основава през 1993 година, но година по-късно го ликвидира, след като изнася активи от Русия за между 30 и 50 млн. долара. Келнер е известен с това, че много рядко говори пред медии и избягва всякаква публичност, а в Чехия отдавна вървят слухове, че първоначалният му възход като бизнесмен е подпомогнат от кръгове със съмнителна репутация в Русия.

За продажбата на Нова телевизия се заговори още преди около 9 месеца. Информацията беше оскъдна и само в сферата на слуховете. Сега MTG съобщава, че сделката е за 185 млн. евро (1,8 млрд. шведски крони). Преди тази официална информация, неофициално се говореше, че продажбата на "Нова броудкастинг груп" може да е в сферата на над 600 млн. лева.

От MTG напомнят, че в групата на Нова телевизия влизат 7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнес компании. Приходите на групата от продажби за 2017 година са 991 млн. шведски крони, а оперативният приход преди облагане с данъци е 195 млн. крони. В групата работят 650 души.

 
Сделката трябва да мине през регулаторно одобрение и се очаква да бъде окончателно приключена до края на първото полугодие на тази година.