Оцелели ученици от масовата стрелба в гимназия във Флорида планират поход във Вашингтон с настояване законодателите да предприемат стъпки за по-строг контрол на продажбата на оръжия. Нападението миналата седмица, което отне живота на 17 души, е най-смъртоносното в американско учебно заведение след това в гимназията "Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012, съобщава БНР.
Учениците възнамеряват да се отправят на поход на 24 март, като целта им ще бъде да направят децата и техните семейства приоритет за законодателите. Очаква се планираното шествие да вдъхнови подобни събития и в други градове.
 
В Паркланд, Флорида, недалече от трагедията, се проведе митинг, на който за пореден път се настоя за мерки за по-строг контрол при продажбата на оръжия. АП цитира един от присъствалите оцелели ученици, който също планира да се включи в шествието във Вашингтон. 19-годишният Крис Грейди припомнил трагедията от гимназията "Санди Хук" от 2012 и добавил: Искаме да бъдем гласът на тези деца и хилядите други, които са били засегнати от подобни трагедии.
 
Във връзка със случилото се президентът Доналд Тръмп заяви, че ФБР са пропуснали да реагират по сигнал за Николас Круз - обвинения за стрелбата в гимназията, защото са били прекалено заети с разследването по темата с Русия. Междувременно от Белия дом посочиха, че държавният глава ще изслуша ученици и студенти от гимназията във Флорида тази седмица.