Семейство за малко не остана без ток заради чужд дълг за електричество. ЕНЕРГО-ПРО поиска от хората да платят над 800 лева за краден ток на апартамент, който те са продали преди почти 20 години. Причината - новият собственик не прехвърлил партидата на свое име, припомнят от Нова телевизия.

От ЕНЕРГО-ПРО признават - спорният дълг е за имот, който Панайотка Железова продала през 2000 година, а манипулациите на електромера са установени през март 2017-а. Два месеца, след като от ЕНЕРГО-ПРО констатирали нарушението, титулярът на партидата изведнъж се оказва сменен. Не могли да му откажат - очаквали метрологична експертиза за манипулирания електромер и тогава начислените над 800 лева не били фактурирани. Потвърждават още, че прехвърлянето на партидата е било задължение на новия собственик. За тях обаче длъжник с 800 лева си оставала Панайотка.  Жената не разбира защо нотариалният акт не значи нищо за дружеството,.

Оказва се, че ако някой попадне в същата ситуация, има само един полезен ход. „Да пусне молба за спиране на тока на имота, който е продала, тъй като е титуляр на партидата и може да се разпореди с това. И по този начин ще принуди купувачът да се ангажира и да смени партидата със заявление”, обясни още адвокат Ренета Стойчева. За случая са сигнализирани омбудсмана Мая Манолова и Комисията за енергийно и водно регулиране.