Имам си своите недостатъци, но самопризнаването на собствените грешките не е сред тях. Да, аз греша, при това отдавна, често и упорито.

Грешно посочвах от поне десетилетие насам руската намеса в България. Днес виждам, че тя се признава в документи на институти на НАТО, които ме реабилитират на свой ред с признанието, че тази опасност е била подценена, а България е буквално подложена на най-агресивната форма на руската намеса, наричана от експертите на организацията държавно превземане. Дори прочетох, че български експерт е открил и съобщил за руската хибридна война срещу България и експертната му оценка от 20 страници е включена в доклад по въпросите на сигурността в престижен лондонски институт.

Явно бях в грешка, когато през 2014 г. проявих инициативата да посоча връзката между Пеевски и Борисов, за което бях публично удостоен от Борисов с титлата “идиот”. Днес виждам, че дори президентът Радев задава ( риторични по своя заплашителен подтекст) въпроси за отношенията между депутата и премиера. Него Борисов не смее да удостои със същата титла – все пак зад Румен Радев стои демонстративно московската пета колона, същата, която Борисов ухажва открито или чрез бездействие и отказ от съпротива срещу нея. Не случайно единствената неправителствена организация, която Борисов пожела да удости с личното си внимание предизборно миналата година, беше именно Национално движение “Русофили”, а депутатът му Красимир Велечев оглавява групата за приятелство с Русия в НС ( в каквото качество ходи на сборищата на русофилите дори тогава, когато там аплодират предизбрно Румен Радев, уж конкурент на ГЕРБ, оказал се след това победител …по волята на самия Борисов, както той претендира сам).

Грешно написах в “Течна дружба”, ако се съди по всеобщото мълчание по темата вече седма година, че БСП е обърнала рязко курса и е подкрепила евроатлантическата ориентация на България заради заплахата на германските социалдемократи да спрат помощта на БСП чрез личен демарш на изпратения в София за целта депутат Гернот Ерлер, поставил на Георги Първанов ултиматум партията му да спре да подкрепя Милошович.

Случката се е разиграла в кабинета на президента Стоянов, но от години всички приемат за вярна лъжата, че всъщност БСП размислили изведнъж и подкрепили евроатлантическата ни интеграция на един конгрес, защто със сълзи на очи ( буквално и наистина) ги е помолил от трибуната Стефан Данаилов. За тази моя “грешка” никой и до днес не е пожелал да ме “поправи”- нали трябва да се позове на мен, за да зададе въпрос на Стоянов или Първанов да потвърдят!

Дълго си оставах грешен и в отбелязването на факта, че на два пъти премиерът Бориссов обръща историята с хастара наопаки, заявявайки , че България е обявявала война на СССР, макар да е обратното. Днес забелязвам, че поне във форумите в интернет тази “грешка” на Борисов е забелязана, но аз си оставам грешникът, който си позволи да я разгласи в пустинята на липсващата медийна и политическа реакция.

И много други подобни грешки съм допускал. И въпреки това пак сгреших. Наивно не допусках, че Борисов ще се измъкне толкова лесно от ситуацията, когато грозно се подмазва от Мюнхен на Путин. Направо му се умилква във връзка с това, че се е изпуснал да разкаже вица, според който човек не може да си избира родителите както и руснаците – Путин. На това негово прегрешение в Русия реагира фамозната българофобка Мария Захарова с пореднен шамар с опакото на ръката си, този път лично в лицето на Борисов, заявявайки на практика, че той тайно си мечтае за руско гражданство и може да получи такова, ако се примоли, след което да гласува за Путин.

И Борисов наистина се примоли- ако не за руско гражданство, то за руска прошка.

Най-напред на подигравката грешно реагира, както излиза, Екатерина Захариева. Министърът на външните работи на България Захариева отвърна, че няма да отвръща на Захарова, защото тя е просто говорителка на руското външно министрество и не й е ниво. Заяви го в интерю за БТВ.

“Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител”, каза по БТВ Екатерина Захариева

Обаче грешно си е направила сметката Захариева, че Захарова не заслужава отговор. Поправи я и фактически унизи министъра си, себе си и България самият министър-преседател на България Бойко Борисов. Буквално часове след репликата на Захариева , че Захарова е твърде малка, за да й се отговаря на министерско ниво, Борисов принизи с оправдателен тон премиерското си равнище със следните извинителни думи, изречени в Мюнхен:

 

 

“Путин би трябвало да знае, че има много вицове, особено за избори. Аз се пошегувах“.

“Считам, че с президента Путин винаги съм бил в много добри отношения, лични, дори когато сме се карали. Много пъти сме се шегували”.

“За един политик, особено толкова години, успешен безспорно за Русия, би трябвало да знае, че има много вицове. И за мен, и на мен ми разказват вицове за мен, особено за избори. Дано го е приел. Аз виц казах, пошегувах се”.

“Този виц важи и за Ангела Меркел, и за мен, ако щете. Това е много силно качество на политиците – да могат да се шегуват и те със себе си, самоиронията, ако щете, също е важна”.

Поправете ме и този път, щом греша отново, но питам: защо всички вкупом мълчат за предният случай, в която Борисов унизява България от най-високия пост в премиерската ни република? За Екатерина Захариева, която Борисов прескача като безгласна буква в огласяването на своето покорство пред Путин, е ясно: за нея е въпрос на “трудова книжка”. Но никой ли не вижда и не чува това скърцащо пълзене на нашия европеец пред евразиеца?

Народе ( и ти, международни наблюдателю, който в момента обитаваш София в особено големи количества)???

Share on Facebook