България е най-силният адвокат за перспективата на Македония. Но има доста да се върши в различните сфери. Може да разчитате на България за нейната експертна помощ във всички сфери. Това заяви на брифинг по време на посещението си в Скопие президентът на България Румен Радев. 
 
"Това е първото посещение от толкова много години на български държавен глава, както и след подписания договор за добросъседство между България и Македония. Българското европредседателство дава големи шансове и на други държави. Най-добрият лакмус между България и Македония са отношенията между бизнеса и хората", допълни Радев. 

"Има ръст на стокообмена и на туристическия поток. Договорът за приятелство помете скептицизма, недоверието и страха в отношенията между двете държави. Не трябва да остава като къс хартия и еднократен акт. Трябва да бъде необратим процес напред във времето", добави Румен Радев.  

Българският президент се обяви за свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, за активен обмен в икономиката, търговията, културата, образованието и науката. 

"На политическо ниво трябва да имаме високи и регулярни контакти. Коридор номер 8 трябва да се изгради. Необходима е по-голяма подкрепа от ЕС, за стабилизиране на региона и за интензивни отношения със съседите на Балканите. Трябва да се подобри работата на ГКПП на България и Македония и да отворим нови", поясни Радев.  

Той покани македонския президент Георге Иванов на посещение на 6 май на Военния парад, с уговорката след това двамата да посетят Военните гробища в Ново село. 

Източник: Канал 3