В традиционното семейство нещата са ясни: мъжът е главата на семейството, той поставя правилата и следи за изпълнението им, а жената е нежна, грижовна и отстъпчива. Днес ситуацията е различна и много майки отказват да заемат второстепенна позиция в семейството, като изземват и ролята на бащата – често с мотива, че той не може да се справи. А децата, разбира се, имат нужда и двамата си родители.

Съвременните майки са успешни и уверени жени, които работят извънредно, правят кариера, получават добра заплата и са в състояние сами да се справят с всичко. Независимо кой от двамата родители носи по-високи доходи в семейството, често се оказва, че майката е поела доброволно и всички останали задължения на бащата.

Къде е татко

Според психолозите това е един от парадоксите на семейната йерархия днес – щом (дори и когато родителите не са разведени) всички важни въпроси се решават от майката, то бащата се издига на недосегаема висота. Децата го възприемат като благодетел и спасител.

Сценарий 1:

Когато бащата работи повече от майката, децата почти не го виждат. И, съответно, той не им се кара за слабите оценки или лошото поведение. За него е по-лесно да им купи дрехи или играчки, отколкото да отдели време, което да прекара с тях. Така в очите на децата мама е строгата фигура, която отговаря за външния свят (училище, поликлиника) и често наказва. А татко е добър, тъй като не се занимава с всекидневни дреболии и склонен на отстъпки. Той е „мъдър” мъж, който не взема решения против волята на жена си и винаги отговаря „питай майка си” – с което се спасява от отговорност.

Сценарий 2:

Ако бащата работи по-малко от майката (което не е рядко срещано явление в съвременните семейства), понякога буквално се превръща в още едно дете: майката му дава задачи да напазарува, да измие чинните и т.н. А децата го възприемат като „един от нас”. Той е по-скоро приятел, отколкото родител. С него можеш да се договориш: „Хайде да не казваме на мама”.

Как да се справите

Ако сте в подобна семейна ситуация, първо си отговорете на въпроса дали искате да я промените – много съвременни жени имат силно его и подбен тип семейство ги устройва. Проблемът е, че децата губят ползите от общуването с бащината фигура, което може да се отрази на психиката им. За да се справите, на първо място делегирайте част от отговорностите, които сте изпълнявали, на мъжа. Психолозите съветват да не конкретизирате дословно подялбата на отговорностите, а да ги определите тематично. Например, мама отговаря за училищните въпроси, а татко – за дисциплината. Главното е да не спестявате нищо на бащата и при нужда да звъните на него, а не на бабата. Още едно важно правило е да не оспорвате решенията му пред децата. Дори и да не сте съгласни, обсъдете проблема с мъжа си насаме – децата трябва да знаят, че мама и татко са от един отбор.