Общинските  съветниците трябва да подадат декларациите си за несъвместимост до 23 февруари, каквито са изискванията на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.Това съобщи председателят на ОбС Савина Петкова. 

В срок от един месец след това, ако има декларирани обстоятелства за конфликт на интереси от общински съветници те трябва да вземе решение дали ще напуснат местния парламент. 

Петкова  разясни новите изисквания на закрито заседание, а юристи коментираха след това, че в закона има редица пропуски и неясноти. 

По данни на  регистъра на търговските дружества с общинско участие, публикуван на сайта на градската управа  пред дилемата ще се окажат най-много съветници са групата на  ГЕРБ. Една част от тях са представители на общината в общото събрание на търговски дружества с нейно участие, други са част от управителните органи. Въпросителни има и около шефовете на държавни фирми, които също са съветници. 

Според управителят на ВиК Спартак Николов, дружеството, което ръководи  е с принципал МРРБ и  печалбите, които формира се внасят в държавния бюджет като управителят  няма личен  материален интерес от сключване на договори. По думите му обаче, ако все  пак се стигне до личен избор той ще предпочете да напусне местния парламент.

Според Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" срокът е твърде кратък,  все още  няма наредбата за прилагане на закона, не е съставена Комисията за противодействие на корупцията в Парламента, както и не е свикана общинската комисия, която трябва да приеме документите. По думите му обаче , всички текстове от закона ще бъдат изпълнени от съветниците в групата . 

От своя страна колегата му  Димитър Чолаков, който също е един от хората, които в близко време ще трябва да решават въпроса дали да се разделят с бизнеса си, или с мястото си в местния парламент заяви, че ще предпочете да остане общински съветник и ще продаде транспортната си фирма. 

От групите на Обединени патриоти и БСП заявиха, че нямат общински съветници, които ще трябва да декларират несъвместимост и да правят подобен избор.