Бившият президент на Грузия и лидер на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили заяви снощи, че в Полша му е предоставена държавна охрана, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Екстрадираният вчера в Полша от Украйна политик заяви в интервю за грузинската телевизия "Рустави-2", че е бил "посрещнат много топло в Полша".

"Приеха ме гостоприемно, имах вече среща с депутати от полския парламент и разговор с ръководството на външното министерство на страната, предоставиха ми държавна охрана", заяви Саакашвили.

Той каза, че вчера е бил задържан в Киев в грузинския ресторант "Сулугуни". "Докараха ме с хеликоптер на (киевското) летище "Бориспол", а оттам с частен самолет ме изпратиха за Полша", разказа политикът, като нарече действията на украинските власти "неправомерни".

Добави, че е смята в бъдеще отново да се върне в Украйна и че е "решен да продължи мирната борба за смяна на властта в Украйна и в Грузия". Той обеща да разкаже за бъдещите си планове на пресконференция днес и съобщи, че планираният за 18 февруари поход на негови поддръжници в Киев няма да бъде отменен.

Вчера украинската гранична служба заяви, че той е бил изпратен в Полша и че няма юридически основания да се върне в Украйна".

Междувременно главната прокуратура на Грузия напомни вчера, че искането й към Полша за екстрадиране на Саакашвили, отправено още през август м.г, преди той да се върне незаконно в Украйна, остава в сила. Това съобщи министърът на правосъдието на Грузия Тея Цулукиани снощи в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

"Разбира се, ние не можем да поискаме от Полша да реагира още днес или утре, тъй като в европейските страни, както и у нас, така и в Полша и в Западна Европа, съществуват съответни правови процедури..., и е нужно време", каза тя.