Американски полицай беше уволнен, защото е отказал да застреля чернокож мъж. Стивън Мейдър заведе дело срещу бившите си работодатели и в крайна сметка го спечели, съобщи „Скай нюз“. Службите ще трябва да му платят $175 000 за незаконно освобождаване от длъжност.

27-годишният униформен е загубил работата си, защото се опитал да успокои тъмнокож въоръжен, вместо да го застреля на място. Необичайният случай е станал в щата Западна Вирджиния през 2016 година. Полицаят отказал да стреля по въоръжения мъж. По-късно се оказало, че пистолетът, който държал тъмнокожият, не е зареден. Стивън Мейдър дълго време води дела срещу полицейското управление и в крайна сметка спечели. Съдът отсъди в полза на уволнения полицейски служител.
 

От Американския съюз за защита на гражданската свобода обявиха, че вместо да го застреля, Стивън Мейдър се е възползвал от военното си обучение и се опитал да намали напрежението. Той е погледнал чернокожия мъж в очите и му е казал: „Няма да те застрелям“.

Историята обаче не свършва дотук. На място пристигнали двама други полицаи като подкрепление. Те открили стрелба по тъмнокожия – Ар Джей Уилямс. Мъжът е бил уцелен четири пъти и загинал. Стивън Мейдър бил уволнен, защото бил безучастен според полицейското управление. През последните години в Съединените американски щати имаше редица случаи на убити чернокожи от страна на полицията. Стигна се и до протести срещу полицейското насилие.