Под подозрение в военно-техническом сотрудничестве с террористами неоднократно попадала Болгария, которая по-прежнему производит разработанные в СССР вооружения. В частности, на Вазовских машиностроительных заводах в городе Сопоте по лицензии выпускают ПЗРК “Стрела-2М”, “Стрела-3″ и “Игла-1″.

“Главный поставщик оружия для всех сирийских группировок, воюющих против Асада, — это Болгария, — рассказал РИА Новости заместитель директора Института политического и военного анализа Александр Храмчихин. — Там очень активно производят и продают оружие на Ближний Восток, практически даже не скрывая этого”. РИА Новости https://ria.ru/defense_safety/20180207/1514103746.html

“България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Асад”, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военен анализ, цитиран от РИА Новости.

Според него  “България много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това”.

Според РИА “Новости”, България многократно е била подозирана ( от кого точно е подозирана- от руските конкуренти ли – бел. ivo.bg) във “военно-техническо сътрудничество с терористите”.

По конкретно става дума за произвеждани във Вазовските машиностроетелни заводи в Сопот по (руски? ) лиценз “Стрела – 2М”, “Стрела  -3” и “Игла – 1“, зенитно-ракетни комплекси, с които се предполага, че е обстрелван сваления Су-25, може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, твърди неназонав експерт на агенцията.

Руските обвинения за незаконността на българското военно производство, конкуриращо руското, не са новост. В България обаче от близо година насам имаме една новост: военен на върха на държавата. При това не какъв да е, а специалист в областта на военновъздушните сили.

Ако генералът от резерва Румен Радев и действащ главнокомандващ наистина е патриот и натовски генерал, какъвто твърди че е, сега е моментът да използва експертизата си и да отвърне на руските обвинения, които на практика обвиняват България в сътрудничество с тероризма. Мълчанието на Радев легитимира руските претенции и обвинения. Или обвиненията от страна на Москва се възприемат от Радев като заслужен шамар, на който един дребен братушка не трябва да отвръща?

А може би главнокоманващият Радев направо смята, че братушките (му) са прави? Ако намира обвиненията за клевета, той е най-подходящият човек в държавата, който може да й се противопостави от позицията на бивш военен и настоящ главнокомандващ.

И така: смята ли президентът Радев за достоверно руското обвинение, че руският самолет “СУ – 25 “ е бил свален в Сирия с българско съучастие и не се ли засяга на ( военна, българска, натовска) чест от недоказаниите обиди към държавата, която оглавява?

Радев вече не е новобранец в политиката, но се скатава точно като такъв – ако може, да не дразни братушките ( си), му е най-добре. Досущ като своя побратим Бойко Борисов по въпроса за руската хибридна война, с когото топло се прегръща в паузите между фалшивите изригвания на словестни престрелки в рамките на театралната им “студена война”.

Share on Facebook