През зимата доста хора имат навика да се увиват през глава, само и само за да им е топло. Други пък чакат това време от годината, за да намерят малко прохлада за тялото си.

Всички знаем, че добрият сън е наистина важен и сигурно повечето от вас са чували, че температурата в спалнята играе важна роля за него.

Какво се случва, когато спим в по-студена стая?

По-добър сън

Температурата на тялото минава през различни цикли в рамките на едно денонощие. Тя е най-висока през късния следобед, но започва да се понижава, когато наближава времето за сън. Най-ниска е, докато сме в най-дълбоката фаза на съня, минути преди да се събудим.

По-студената стая ще ви помогне да заспите по-бързо, помагайки на тялото да се нагоди към нормалния си цикъл по-лесно. Освен това ще имате по-спокоен сън, тъй като тялото няма да се опитва цяла нощ да се охлади.

По-младежки вид

Когато в спалнята е прекалено топло, тялото намалява производството на хормона мелатонин, който освен за съня, се грижи и за ефекта на стареене. Затова дръжте температурата ниска, за да изглеждате по-дълго млади.

Отслабване

Благодарение на по-ниската телесна температура през нощта организмът намалява производството на кортизол. За разлика от мелатонина редукцията му е добре дошла. Другото име на този хормон е „стрес“. А ако имате прекалено много от него в тялото си, това ще доведе до качване на килограми.

По-ниските градуси помагат на тялото да произвеждат „кафява мазнина“. Тя гори енергия, която поддържа тялото топло, когато температурите паднат.

Нормалната „бяла мазнина“трупа енергия, чийто излишък може да причини затлъстяване и други проблеми, свързани с метаболизма.

Намалява риска от диабет

Ниската температура по време на различните ни цикли на съня помага на тялото да регулира инсулиновата си чувствителност. Инсулинът е хормон, който контролира кръвната захар и предпазва от прекалени пикове и спадове, намалявайки риска от диабет.