“Новите управляващи партии ( в България) са известни като цяло  ,че по-малко симпатизират на Израел и са повече загрижени от сблъсък с Хизбуллах. Атака, една от крайно  десните екстремистки партии в коалицията на Борисов, възприе своето название от нацисткия вестник Der Angriff ( Атака) на Йозеф Гьобелс”, пише изарският вестник “Джерузалем поуст” в статия, озаглавена  “Ролята на Хизбуллах в обвиненията за терористичната атака в България през 2012 г. не е спомената” .

 

Статията от 31 януари остана неспомената в България, включително с източник БТА, където от десетилетия действа система за улавяне на реакции в чужбина на влиятелни медии, споменаващи ( и особено обвиняващи) българските власти на най-високо ниво.

“The new ruling parties are generally known to be less sympathetic to Israel and more concerned about a confrontation with Hezbollah. Ataka, one of the right-wing extremist parties in Borisov’s coalition, adopted its name from Joseph Goebbels’s Nazi newspaper Der Angriff (The Attack)”.

Израелският вестник “Джерузалем поуст” реагира озадачено на факта, че в обвинителния акт срещу извършителите не терористичния акт на летище Сарафово през юли 2012 г., при който загинаха 5 израелци и български гражданин, на практика се бойкотира тезата за вината на проиранската терористична организация Хизбуллах, посочена в началото на 2013-та като замесена в атентата от 2012 г. в Бургас г. както от страна на ЕС, така и от поне двама представители на българските власти по онова време – от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от външния министър Николай Младенов.

Българската прокуратура на практика признава, че си противоречи с досегашните твърения на властите по отношение на участието на Хизбуллах в атентата, пишат от “Джерузалм поуст”.

Вестникът прави преглед на фазите през които преминаха българските реакции през изминалите повече от 4 години, през които повдигането на обвинението се протакаше заради многобройните искове на близки на загиналите при атентата израелски граждани  или заради промени в българското законодателство. В статията се посочва, че премиерът Борисов и неговата партия днес управляват заедно с крайнодесни екстремисти от три партии, сред които Атака, носеща названието на печатния орган на Гьобелс Der Angriff ( атака).

Изводът на “Джерузалем поуст” е че българската прокуратура се противопоставя на признанието за ролята на Хизбуллах в извършването на терористичния акт в Бургас, направено по-рано от представители на властта в България, сред които е бил и ръководителят на ДАНС Цветлин Йовчев. Вестникът е отправил запитване до редица български институции на какво се дължи това разминаване и е получил отговор от българското външно министерство, в който Милена Петрова заявява от името на ведомството, че решението е изцяло в компетенциите на независимата българска прокуратура.

Според “Джерузалем поуст” тази реакция не отрича участието на Хизбуллах в атентата.

Източници от прокуратурата в София заявили за изданието, че прокурорът се позовал на твърдение, че не е получил достатъчно доказателства, за да свърже Хизбуллах с бомбения взрив ( който дори не е окачествен в обвинението като терористичен акт). Българската прокуратура се е задоволила да задейства чл. 108 от наказателния кодекс, който говори за “нарушаване на обществения ред” – няма и споменаване за престъпление, извършено в рамките на организирана престъпна група, поясняват в статията.

Влиятелният израелски всекидневник повдига въпросът как всичко това ще се отрази на процеса срещу отсъстващите обвиняеми, насрочен в България за 6 февруари.

ЗАБЕЛЕЖКА: Международно известният вестник следи от самото начало криволиците на официална София около атентата в Бургас, включително чрез отразяване на мнението на автора на тези редове чрез кореспонденция по темата и интервю, поместено на 10 февруари 2013 г. “ с известния журналист и бивш вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти  Иво Инджев”) http://ivo.bg/2013/02/10/израелски-вестник-повдига-въпроси-с-б/

“It was time to take responsibility for our own security, even though it is potentially threatened in the future by a possible terrorist revenge,” he added.

In his blog entry, Indzhev, who was vice president of the Association of European Journalists (1995 to 2000), debunks the arguments of opponents of the report. A telling example, Indzhev writes, is “the… ridiculous ‘argument’ that this was not typical for Hezbollah because… so says Hezbollah.

They never take the blame for terrorist operations, they didn’t take responsibility in this case either, and therefore could not be blamed.”

Share on Facebook