България ще предаде своя опит при усвояването на евросредства на страните от Западните Балкани. Това е една от целите, които си е поставила Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в рамките на европредседателството, заяви в интервю за Канал 3 главният секретар д-р Васил Тодоров.

 

Темата беше обсъдена на организиран от палатата форум за бъдещето на страните от Западните Балкани в ЕС.

"Приоритет за нашите фирми в региона са сектори като транспортно и жп строителство, енергетика и туризъм. Някои наши компании вече са заявили желание да участват в бъдещото строителство на газовите междусистемни връзки със Сърбия, Гърция, Македония и Турция. Туризмът също е сред секторите, за които усилено се говори", отбеляза Тодоров.

"България може да помогне на нашите партньори от Македония, Албания, Сърбия, Черна гора и Косово с опита си, който натрупахме при усвояването на предприсъединителните фондове и програмите за трансгранично сътрудничество. Много наши фирми имат успешно реализирани проекти в сферата на човешките ресурси, културния обмен и туризма", допълни Васил Тодоров.

БТПП е направила проучване за интереса на бизнеса да включи правителствени делегации при посещения в съседните на България страни. За последните месеци значително е повишен интересът към Македония.

След посещението на премиера Борисов в Македония и разговорите със Зоран Заев е активизиран диалогът за създаване на Българо-македонска търговско промишлена камара. Очаква се новата структура да започне дейност до месеци.