Пресметнато според минималните медицински норми, с храните, конфискувани от руските власти заради антизападните санкции, биха могли да се нахранят 150 000 жители на Русия, пише "Комсомолская правда".

Бедняците в Русия са принудени да се изхранват на бунищата, а страната унищожава съвсем официално хиляди тонове качествени храни, отбелязва вестникът под заглавие: "Защо да се унищожават храните, засегнати от санкции, ако може някой да ги изяде?".

През 2014 г. в отговор на ограничителните мерки на Запада Москва забрани вноса на редица хранителни продукти от много западни страни. Според руски официални лица обаче контрасанкциите съдействат за развитието на аграрния сектор в страната.

"Идиотизмът се върши по една-единствена причина" - в Русия е забранено безплатно да се раздава храна. Ако човек сам си умре от глад, чиновникът няма да има никакви проблеми. Но ако пенсионерка се отрови със салам, получен безплатно, проблемите почват веднага. Къде го е получила? Кой е правил проверка? А платени ли са данъците за безплатния салам? - посочва "Комсомолская правда".

Всекидневникът припомня за 36 тона вносни тиквички и домати, унищожени неотдавна в Смоленск, за 37 кг луксозна италианска шунка, изгорени в Ростов на Дон, за изхвърлени 122 тона полски ябълки и круши. Също и за плячката, изземана от руски бракониери. В далекоизточна Камчатка всяка година унищожават тонове червен хайвер - "не по-малко варварство от самото бракониерство", възмущава се "Комсомолская правда".

По данни на ООН всяка година на планетата се съсипват една трета от всички хранителни продукти. Според оценки става дума за загуби в размер на 750 милиарда долара, припомня руският вестник.

/БТА/