Има подозрения, че Лондон е наредил да се издават колкото се може по-малко разрешителни за постоянен престой на граждани от ЕС. Някои дори говорят за истински тормоз. Дойче веле публикува репортаж на Франк Хофман от Северна Англия.

Холгер Халман е роден в Бремен. Германецът от около 10 години живее в малко населено място западно от Бирмингам. Като преселник от Европа обаче Халман се чувства все по-изолиран в новата си родина. Затова участва активно в гражданската инициатива "Трите милиона" - толкова са гражданите на ЕС, чието бъдеще на Острова изобщо не е сигурно, след като страната напусне общността.

Много от тези европейци се оплакват, че ги притесняват и тормозят на обществени места – например ако разговарят помежду си на чужд език. "Изведнъж ми стана ясно, че нямаме свое лоби дори и в лицето на опозиционната Лейбъристка партия", казва Халман.

Край на предишните свободи

И в още нещо е убеден Халман: че от референдума за Brexit насам той вече не е част от британското общество, независимо че винаги се е чувствал добре интегриран на Острова.

Когато пристигнал във Великобритания, медийният дизайнер нямал никакви проблеми, за да започне работа: необходими му били само компютър и достъп до интернет, а британското данъчно законодателство значително улеснило регистрацията на неговата дейност. Подобна биография не е нещо необичайно в днешния ЕС: всеки гражданин може свободно да избира в коя страна от общността да живее и работи. Но след референдума за Brexit с тази практика е вече почти приключено.

Холгер Халман очаква на гости полякинята Каша, която е омъжена за британец. Макар да е родила и двете си деца във Великобритания, от повече от година тя живее в постоянен страх, че може да ѝ се наложи да напусне Острова. Затова е подала документи за британско гражданство. "Беше истински кошмар", обяснява жената и добавя, че е трябвало да докаже кога и къде през всичките тези години е живяла във Великобритания. Затова ѝ се е наложило да представя всевъзможни документи - бележки за лекарски прегледи, банкови извлечения, фактури и т.н.

Халман отлично знае за какво говори Каша: самият той е водил битки със Службата за чужденците. Британските власти поискали и от него да удостовери с документи колко дълго и къде точно е пребивавал в страната.

По обиколни пътища успял да научи, че властите имат инструкции от най-високо политическо място в Лондон да отхвърлят колкото се може повече молби за постоянно пребиваване. "Човек започва да се пита дали мястото му е тук. И дали изобщо сме желани в тази страна", казва Халман.

Тормоз, толериран от държавата?

Движението "Трите милиона" междувременно е започнало да събира доказателства за това, че правителството на Тереза Мей окуражава властите да тормозят гражданите на страни-членки на ЕС.

Вече има много оплаквания от източноевропейци - например от Полша или Литва - че са предупреждавани да не говорят на родния си език. В графство Норфолк дори се разпространяват листовки с надпис: "Мислите ли вече за доброволно връщане в родните си страни?".

Листовката е написана на английски, полски и румънски. В Норфолк попада и избирателният окръг Great Yarmouth. Почти 73 процента от жителите на този регион край Северно море гласуваха за излизането на Великобритания от ЕС.

Холгер Халман казва, че междувременно в страната се оформя една съвсем нова общност - тази на "тормозените европейски граждани". В нея обаче той не смята да се ангажира, защото вече е решил да се премести във Франция.