Присъда затвор до 18 години грози трима български граждани, които са били разкрити от турските гранични власти при опит да изведат нелегално от Турция лица, заподозрени за участие в осуетения опит за преврат през 2016 г.

В обвинителния акт българските граждани се обвиняват в извършване на нелегален трафик на гюленисти през българско-турската граница.

Документът е бил изготвен от републиканския прокурор Абдулкерим Кардаш. В него се посочва, че заподозрените възнамерявали да изведат предполагаемите гюленисти извън Турция.

Твърди се, че те са български изселници, които за услугата получили общо 9300 евро. Сумата е била открита в колата на обвиняемите.

Дейностите на тримата били разкрити при операция на турските гранични власти в района на Капъкуле през ноември м.г. В колата им пътували шестима предполагаеми гюленисти, срещу които имало забрана за напускане на Турция.

Както прекарваните гюленисти, така и предполагаемите каналджии са поставени под арест. Предвижда се процесът срещу тримата български граждани да започне в следващите дни.