Собственик на лека кола е осъден да плати 1000 лева глоба за 1 киловат разлика в мощността на автомобила си. Малката наглед разлика обаче е измама с фалшифициране на свидетелството за регистрация, направена с цел спестяване на пари от данък.

Автомобилът „Ауди А3“ е с мощност 75 киловата, купен е и е регистриран в КАТ през 2010 година. Почти веднага стопанинът се сдобил с фалшиво свидетелство, в което вече били вписани 74 киловата, а така влизал в границите за по-ниска ставка – от 55 до 74 конски сили. Същото вписал мъжът и в декларацията за пред „Местни данъци и такси“ на 2 декември 2010 година.

Опитът за хитруване бил разкрит при насрещна проверка на общинския отдел в "Пътна полиция“ през 2016 година и се разбрало, че водачът плаща само 133,36 лева налог вместо реалния от 525,94 лева, колкото е за колите с мощност от 75 до 110 конски сили.

Магистратите от Районния съд в Пазарджик са преценили случая като маловажен и са освободили обвиняемия от наказателна отговорност, като са го наказали само с глоба. Той прави опит да обжалва и тази минимална санкция.

Окръжният съд обаче я потвърждава с окончателно решение, неподлежащо на обжалване. Интересна подробност е още, че наказанието се налага малко преди настъпване на абсолютната давност от 7 години и половина, която изтича на 2 юни тази година.


Не са малко и случаите с представяне на фалшиви квитанции за платени вноски в местната хазна. Не липсват и неистински договори за покупко-продажба, които водят до отчисляване на автомобила от масивите на КАТ и спиране на данъчното облагане.