С тесла започна новата година за малкия и среден бизнес в Пловдив. Днес Общинският съвет гласува и прие предложените изменения в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив, предаде репортер на Glas.bg.

Тук влизат всички наеми на временни и преместваеми обекти, тротоарното право на магазини и заведения, както и ползването на общински имоти.

Най-ударени от общинската тесла ще са заведенията в централна градска част. Тук увеличението за тротоарното право е драстично - с цели 20%. Досега заведенията плащаха по 20 лв. на кв.м., а от 1 март вече ще броят по 24 лв.

В първа, втора и трета зона наемът на площите около заведенията ще бъде съответно 9.60 лв., 8.40 лв. и 7.20 лв.. Само в крайните квартали като "Прослав" и "Коматево" ще се плаща по 6 лв. на кв.м.

Слави Георгиев, който е председател на групата на "Обединените патриоти" в местния парламент каза при обсъжданията, че това е сериозен удар върху малките търговци: "Голяма част от тях за еднолични търговци и вадят месечно средства, колкото за една заплата. Всяко повишение на наемите ще се отрази погубно", изтъкна патриотът.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" допълни изказването на Георгиев с твърдението, че малкият бизнес е семеен бизнес. Според нея редно би било той да се стимулира, а не да се товари с нови разходи.

Чуха се и предложения поскъпването да важи само в централната градска част. Мотивите затова бяха, че там оборотите по заведията са достатъчно големи, тъй като са най-посещавани от пловдивчани и гостите на града.