Викторио Ангелов от България ще се бори за симпатиите на жури и зрители в най-новото издание на X Factor – Финландия, пише  „Телеграф“.

През 2014 г. той стана един от тримата финалисти във финландското издание на The Voice Kids. Поредният сезон на формата в скандинавската държава тръгва на 4 февруари по MTV3 Finland, но заради суровите клаузи, които имат договорите на участниците, Викторио отказва да разкрие подробности за явяването си на кастинга. "Нямам търпение да разберете какво се е случило! Мечтая да успея да пробия и по някакъв начин да прославя България!" - само това коментира Викторио, който от две години е ученик в музикалната гимназия Сибелиус в Хелзинки. Младият изпълнител е роден в Шумен и започва сценичната си кариера преди 12 години, когато майка му го завежда при музикалния педагог Мариана Ставрева.

"Тогава нямах идея нито къде съм, нито какво се случва, а най-малко какво предстои", спомня си той. На първия си урок изпял "Боряно, Борянке", песен, научена в детската градина. С бял панталон и моряшка тениска Викторио прави дебюта си на сцената със "Старият капитан" на Тони Димитрова. Преди 6 години семейството на гласовитото момче се премества в Турку, Финландия, където изучавал фински в интеграционен клас. Музикалното му развитие било под въпрос, докато момчето не среща вокалната педагожка от Русия Светлана Зеньова, която е негов ментор и до днес. Тийнейджърът обаче не само продължава, но прави и удар.

Докато гледа телевизия, разпознава рекламата за The Voice of Finland Kids, решава да участва, намира човек, който да му преведе какво трябва да подготви и в последния ден от срока изпратил на организаторите аматьорско домашно видео с Have You Ever Seen The Rain на Creedens. В риалити формата момчето успя да си завоюва позиция във финалната тройка.