Сенатът на Конгреса на САЩ гласува удължаване на временното финансиране на правителството  и сложи край на продължилата три дни парализа на федералното правителство, съобщиха информационните агенции.

Решението бе одобрено с 81 на 18 гласа, информира БТА.

Това стана възможно, след като вчера бе постигнат компромис да се приеме временно финансиране и бе гласувано да се прекратят дебатите по въпроса.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че федералните служби скоро ще заработят в нормален режим, а Сенатът ще започне нелеки преговори по редица въпроси.

Проблемите са свързани главно с разногласия между демократите и републиканците по имиграционната реформа и преди всичко за съдбата на стотици хиляди нелегални имигранти, влезли в САЩ още като деца.

Одобреното днес законодателство ще позволи на федералните служители да бъде платено за трите дни, в които правителството остана без финансиране.

Малко по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона.

Въпреки постигнатия компромис проблемите за имигрантите остава нерешен. Не е получил разрешение и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.