Цената за час престой в "Синя зона" в Пловдив ще се повиши от 1 април. Така шофьорите ще плащат за час престой 2 лв., вместо 1.50. Новината анонсира днес кметът Иван Тотев, предаде репортер на Glas.bg.

Според него, това ще е една от многото ефективни мерки в борбата с трафика в центъра на града.

"Ще трябва малко технологично време за изработване на новите табели, затова ще е от 1 април. Но поскъпване категорично ще има. То няма да е както поискаха "Зелените" и "Да, България" - 3 лв. Новата цена ще е 2 лв.", каза Тотев.

Той направи и едно важно уточнение: "В голяма част от обхвата на "Синя зона" ще бъдат монтирани паркомати. Там има и опция за платено паркиране за 30 минути, което ще е около 70 ст. Така всеки, който има по-бърза работа ще може да плати и по-малко за по-краткия си престой".

Иначе самата "Синя зона" от тази година ще бъде с намалени места. Това ще се случи след ремонтите на улиците "Отец Паисий", "Христо Г. Данов" и "Иван Вазов". По първите две паркирането ще става успоредно, а не както досега перпендикулярно.

"Иван Вазов" пък ще става в голямата си част пешеходна и там местата, плюс паркинга до Военния клуб, ще бъдат изцяло махнати.

Увеличаване на улиците, попадащи в обхвата на платеното паркиране, пък изобщо не се предвижда тази година, допълни Тотев.

Но преди да се случи всичко това, предложението за новата, по-висока цена за час престой, ще трябва да бъде гласувана от Общинския съвет.