Тук няма да ви говорим за мантри и позитивно мислене - само реални съвети, които ще ви помогнат да изплатите дълговете, да съкратите разходите и да умножите капитала си.

1. Пестете 10% от дохода си

Веднага, след като вземете заплата, отделяйте 10% в касичка или на отделна сметка - и чак след това планирайте бюджета си за месеца. Така в края на годината ще разполагате със сума, която превишава месечния ви доход, почти без усилия.

2. Изберете и отстранете три пера от разходите си

Помислете имате ли разходи, които не са оправдани или не ви носят никаква полза. Например, купувате си месечна карта за спортна зала, но често пропускате посещението. Или пък имате платени телевизионни канали, които почти не гледате. Изберете три такива разхода и сметнете колко ще спестите, ако ги премахнете. Цифрата ще ви впечатли.

3. Откажете се от кредитните карти

Формулата да определяте разходите според доходите си работи безотказно. Не е задължително да закриете кредитните си карти, просто не ги носете постоянно със себе си. Те създават илюзията, че имате повече пари, с отколкото разполагате всъщност. И така сте готови да харчите за вещи и услуги, които не са ви нужни или просто защото другите ги купуват.

4. Разчистете дълговете

Обичайно дълговете се натрупват на лавинообразен принцип. През тази година си поставете за цел да ги разчистите, вместо да трупате нови. Започнете с най-дребните и преминете към големите.

5. Рефинансирайте кредитите си

Информирайте се за възможностите за рефинансиране на кредитите и преимуществата, които ще получите от това. Например, може да обедините всички заеми в един, да понижите процентната ставка или да намалите размера на месечната си вноска. Рефинансирането изисква извесни усилия, за да проучите и сравните предложенията на банките, но трудът ви ще бъде възнаграден.

6. Продайте всичко ненужно

Предложете вещите, които не ползвате, в специализираните сайтове или социалните мрежи. Предметите, които събират прах, може да са полезни за някой друг - а на вас да донесат пари.

7. Не отлагайте плащането на сметки

Плащайте на време сметките за вода, ток, телефон и другите режийни. Така ще избегнете неприятните изненади от натрупването им.

8. Съкратете социалните разходи

Ако имате навик да харчите за компания в кафене или на шопинг, помислете за стратегия, която да намали разхдите. Не е задължително да се отказвате от посещение на заведение с приятели, просто подхождайте осъзнато към разходите си. Ако приятел ви покани да се видите в ресторант, който не е по джоба ви, не се стеснявайте да предложите друго, не по-млако приятно място.

9. Започнете са планирате бюджета си

В продължение на 2 - 3 месеца записвайте разходите си (лесно е, ако си създадете навик да пазите касовите бележки). И анализирайте кои разходи може да бъдат намалени. Така постепенно ще се научите да планирате бюджета според доходите си, без да разчитате на заеми.