Апелативен състав на брюкселски районен съд увеличи на 10 години затвор наказането на родителите на шестгодишното момче, което миналата Коледа беше заключено от тях на балкона по пижама.

Втората инстанция завиши санкцията на първия състав, който отсъди съответно 6 и 5 години зад решетките за майката и за пастрока на детето, като посочи, че те получават наказанието за мъчение, нехуманно отношение и отказа да дават храна на децата си, което е тяхно задължение по закон.

След Коледа 2016 г. детото прекара 18 часа при ниски температури на балкона в семейното жилище само по пижама за наказание, тъй като в ранни зори било хванато от пастрока си да си взема от хладилника храна без позволение.

Детето било извадено на балкона в 5 часа сутринта и оставено там до 20 ч, когато родителите повикали линейка, тъй като видели, че то лежи непродвижно на терасата. Те съобщили на тел. 112, че момченцето било паднало.

Шестгодишното дете бе откарано с хипотермия в болница и спасено от лекарите. При обследването било установено, че то е страдало и от недохранване. Същото било установено и при неговата сестра близначка.

По време на разследването беше установено, че жестокото наказание е било наложено за взета без разрешение палачинка.

В мотивите на съда се казва, че майката имала “первезен и манипулативен характер” и че престъплението е застрашило реално живота на нейните деца.

31-годишната майка, която е френска гражданка и 21-годишният пастрок, белгиец, били членове на християнска религиозна група. При разпитите те признали, че често наказвали децата, като ги принуждавали да вземат студени душове, заключвали ги на балкона или ги държали гладни.

Семейното жилище било в непосредствена близост до полицейския участък на квартал “Сен Жос” в Брюксел. Балконът обаче гледал към задния двор. Никой не се притекъл на помощ на момченцето преди идването на лекарския екип, повикан от родителите.