Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу днес - ден след началото на турската военна операция срещу кюрдските сили в района на северозападния сирийски град Африн.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

Френският външен министър осъди "безразборните бомбардировки" от страна на сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб и поиска незабавен хуманитарен достъп до друг бунтовнически анклав - района Източна Гута, близо до столицата Дамаск - където 400 000 човека са в критично положение.

Франция ще призове за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия, каза той.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес.

"Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Тя отказа да посочи краен срок за прекратяване на операциите на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Наскоро френският президент Еманюел Макрон спомена, че това може да стане другия месец, припомня Франс прес.

"Несъмнено това ще отнеме още малко време", се ограничи да каже Парли. Тя припомни, че "Ислямска държава" е победена на терен, но нейни бойци са се скрили.

"Това, което е важно (в Сирия) сега, е да поддържаме достатъчна стабилност, за да започне политически процес, който да доведе до избори", подчерта Парли. Тя даде за пример, че това е на път да се случи в съседен Ирак, където са предвидени избори през май.