Кралят на Йордания Абдула изрази тревогата си относно решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел и заяви, че израелско-палестинският конфликт може да бъде разрешен само с решението за две държави, съобщават Reuters и Guardian. Абдула изрази позицията на страната по време на разговори с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Аман.

Кралят повтори, че Източен Йерусалим трябва да бъде столица на бъдещата държава Палестина.

Йордания изгуби Източен Йерусалим и Западния бряг от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г.

Кралят предупреди, че решението на САЩ подклажда радикализъм и напрежение между мюсюлмани и християни.

За нас Йерусалим е ключов за мюсюлманите и християните, както и за евреите. Ключов е за мира в региона и за мюсюлманите ефективно да се борят с изкореняване причините за радикализма, уточни той.

Обиколката на Пенс в арабски държави започна в събота с посещение в Египет. Тя включва три държави - Египет, Йордания и Израел.

Пенс заяви пред египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, че САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако Израел и палестинците постигнат съгласие по този въпрос.

Това е най-високопоставената визита на американски представител в региона от декември 2017 г., когато Доналд Тръмп обяви решението си за Йерусалим.

Пенс поясни, че египетският лидер е описал възражението си относно решението на Тръмп като "разногласие между приятели".