Британците вечерят средно за 21 минути в трапезарията или пред телевизионния екран у дома, сочат резултатите от анкета за хранителните навици в Обединеното кралство, предаде Франс прес. 

Оказва се, че 57 на сто от семействата не се събират всяка вечер, за да вечерят. 34 на сто от онези, които го правят, предпочитат да похапнат седнали удобно на канапе. 20 на сто вечерят в кухнята, а 18 на сто сядат на маса, за да вечерят.

Липсата на свободно време и споровете са причините, които най-често се изтъкват, за да се обясни защо дадено семейство рядко се събира за вечеря. Самотната вечеря е често срещана реалност за 20 на сто от британците и ежедневие за 14 на сто от тях.

55 на сто вечерят пред телевизионния, компютърния екран или с телефон в ръка. Едва 2 на сто от британците приготвят вечеря, включваща три ястия.

49 на сто от анкетираните все пак смятат, че семейната вечеря е най-добрият начин да прекарат известно време заедно, а 47 на сто биха искали да го правят по-често.

"Семействата продължават да признават социалното значение на семейната вечеря и идентифицират тези мигове като дейността, която им носи най-много щастие и весело настроение", прецени Патрик Александър от Британския център за изследване на социални проблеми.

Анкетата обхванала 2164-ма британци и е извършена от 5 до 10 януари.