Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов. Проведохме много ползотворен разговор. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след днешната среща с премиера Бойко Борисов.

"Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата граница, нещо, което е много трудно. Искам да приветсвам действията на Бойко Борисов да разговаря открито с турския президент. Нашите отношения с Турция трябва да са открити. Говорихме и за идеята за изграждането на газов хъб във Варна. Германия ще подкрепя България", каза още тя.

"Аз също искам да благодаря на г-жа Меркел и нейната подкрепа. Благодаря за подкрепата за газовия хъб, за помощта за охраната на границата, за отпуснатите 160 млн. С надежда очакваме утрешния ден и дано Германия състави правителство, защото тя е мотор на Европа. Благодаря и за подкрепата за интегрирането на Западните Балкани. Отдъхнах си, че тук ще продължат да се строят магистрали и нфраструктурни проекти. Така младите хора ще могат да останат по родните си места. Транспортните коридори са много важни за Балканите. Разговаряхме и за всички останали политки, които ще водим по време на нашето европредседателство. Най-много съм щастлив, че Европейския съюз води мирна политика. Ние имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. Европа има нужда от мир и просперитет. Искам да благодаря на г-жа Меркел, че в почивния си ден дойде и чу нашите идеи и приоритети по време на председателството ни", каза Бойко Борисов.

"Подкрепяме българия за Шенген. Към днешна дата България вече пази външна граница на Европа. Не мога да ви кажа точна дата за присъединяването към еврозоната, но мисля, че това ще стане съвсем скоро, като ще се започне от летищата. Подкрепяме и присъединяването на Западните Балкани, като това трябва да стане при покриване на условията и критериите", добави Меркел.