В руския Краен Север вали обилен сняг. В Коми хората са беззащитни пред вълците, не пускат на улицата ни дете, ни куче. Там всеки втори е ловец, но за отстрел на хищник е нужно специално разрешение. А вълчата популация тази зима е нараснала застрашително.

Видеозапис на 360tv.ru показва как гладен вълк преодолял страха от хората, прескочил оградата и отмъква малко дворно черно куче. Животното просто няма шанс да оцелее, защото хищникът го повлича заедно със синджира. На следващия ден остатъци от него по кървавата следа са намерени на километър от селото.
 
Репортер на телевизията посетил едно от застрашените села и разговарял с ловеца Сергей Надеев, на когото вълците отвлекли лайката. Той тъкмо слагал децата да спят, когато чул ужасения вой на кучето.
 
Вълците били три, но Сергей разбрал това далеч в полето. Той изскочил от дома само с джобно фенерче и нож, нямал време да вади оръжието от сейфа. След пет километра той настигнал вълка с тежката плячка, но едва не станал жертва на хищниците. В един момент той разбрал, че два вълка са отпред и един дебне отзад. Той избра двата вълка и се втурнал към тях, но те се уплашили и побягнали. Лайката умряла в ръцете на стопанина си.
 
Отстрелът на вълци не бил рентабилен. Това било скъпо мероприятие, изискващо не само опит, подготовка и смелост, но и специално снаряжение. Към това се добавя и необходимото разрешение от властите, дори вълкът да е нападнал дете.
 


Превод и редакция: БЛИЦ