"Ако някой разполага с данни, че се правят картелни споразумения на търговци на ток, нека сезира КЗК. Няма как да не ме притеснява, че цените на стоките и услугите могат да скочат. Трудно ми е да прогнозирам с колко ще скочат те, но трябва да се види какво е влиянието на електричеството върху даден бизнес", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV в коментар за предстоящия скок на тока за бизнеса и планираните протести. 

Министърът коментира и темата за АЕЦ "Белене": "Когато се говори за или против проекта "Белене", трябва да се отчетат всички мнения по темата. В момента, когато парламентът инициира такава среща, колегите от БАН, от БЕХ от министерството на енергетиката, ще бъдат там. Дебатът трябва да се проведе.

Няма как решението да бъде взето от определен кръг лица. Само на базата на широка дискусия може да се вземе правилно решение, категорична е Петкова. 

Не можем да си позволим да допуснем грешката за предишното оборудване през 2007 г. за "Белене". То беше върнато за жълти стотинки в Руската Федерация. Затова ние трябва да оценим цялата картина, не само в България, но и в региона. Възнамеряваме да обявим процедура, в която стратегически инвеститори могат да вземат участие в този проект", коментира министърът на енергетиката. 

"Конкурентноспособността на българския бизнес за нас е един от важните приоритети. Затова малко над 270 милиона лева бяха дадени от правителството на бизнеса само за година. Тази помощ ще се получава до 2020 година", посочи още Петкова.

Повод за думите й стана заканата за протест от страна на бизнеса заради новата по-висока цена на тока за индустрията. "Цената на тока за бизнеса се определя от свободния пазар и се договаря между бизнеса и търговците на електроенергия".

За възможността да се газифицират домовете на социалнослабите хора, Петкова каза: "Навлизането на азербайджански газ на пазара ни ще помогне да имаме по-конкурентни цени. Така ние ще решим един от най-сериозните проблеми - с чистотата на въздуха. Няма да се премине бързо към този процес, но отнякъде трябва да се започне".