Премиерът Борисов се е срещал тайно с еколози.http://clubz.bg/63029-borisov_bil_na_tajna_sreshta_za_pirin_s_ekolozite

 

 

Въпросът не е ЗАЩО се е срещал с толкова презрени, оплювани от проправителствата пропаганда “грантаджии”, “грантояди”, “соросоиди” и прочее пренебрежимо дребни по мнението на силните на деня “гниди”.

Въпросът е защо се е срещал с тях ТАЙНО?

Интересът на Борисов е ясен: както е цитиран Ивайло Калфин да казва в интервю за “Файненшъл таймс” Борисов мрази гражданите да протестират срещу него. И както също така знаем, Борисов е готов буквално на всичко, за да няма протестирщи срещу управлението му. Той би се срещнал с всекиго, без изключение – стига да има някаква полза, но предимно ТАЙНО.

Причината Борисов да проявява такава потайност в случаите, когато не му изнася да действа публично, не е в някаква негова вродена деликатност и дипломатичност- тъкмо напротив, той минава като валяк през всякакви “трупове”, ако прецени, че не могат да му навредят  и ще извлече изгода от смазването им. Премиърът ни просто обича да игнае двойни игри, да си пази козове, с които да цака опонентите и ги котка в разни капани, за да може в подходящ момент да ги щракне и да ги употреби срещу тях.

Дълъг е списъкът с гневни реакции на Борисов срещу хора, които му пречат, но в някаъв момент са проявявали слабостта да си общуват с него. Няма да досаждам с припомнянето, но е достатъчно да спомена как се изгаври с Иван Костов, че му е носил букет цветя в болницата, когато е лежал със счупен крак. Костов го беше ядосал години по-късно и той извади като компромат срещу него фактът с проявената от бившия премиер човечност, обяснена в съответния контекст от Борисов със съответната злоба със задна дата.

Ето защо вторият по важност въпрос в случая е като първия, но е съотнесен вече към еколозите: защо са се съгласили да говорят с Борисов ТАЙНО ? Грешка! Това е като да си сложиш най-късата пола и да отидеш на гости с преспиване на кварталния изнасилвач, след което да се оплачеш ” и аз също”…

Не си въобразявам, че ще се съобразят с моя съвет, но съм от “факторите”, които са отказали на Борисов да му пристанат и знам от собствен опит, че с него трябва да се говори само открито и от позицията на независимостта. И днес да ми се обади с някакъв анонс пак ще му кажа, че нямам проблем да се срещам с (такива като) него, само при едно условие: да няма нищо скрито от публичността по отношение на срещата ( желащите да се подиграят, че едва ли не си “прося” нещо от премиера могат да си спестят забележките- доказъл съм достатъчно категорично, че това не ми е “детската мечта”).

Ако целта на тайната среща е била Борисов да си запази пространство за маневриране в рамките на коалицията, представяйки се за “доброто ченге” – за разлика от лошия вицепремиер Валери Сименов, това само добавя допълнителна тежест на тезата за двойните му игри. Но не изключва основното му съображение: премиерът търгува с влияние, но разбира, че не може да си го позволи с открито лице, поради което върти лично търговийката си чрез тайно пазарене. Той смята , че то му е позволено като на заслужил автократ, чието мнение няма нужда да се съобразява с разни парламенти, мнозинства, съвети, коалиционни партньорства и прочее пречки пред простите решения, вкл. на досадно сложни въпроси, като сблъсъкът между инвеститорските апетити и екологичните норми.

Share on Facebook