Най-изтъкнатият представител на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, Борис Джонсън, предложи след Brexit да се построи през Ламанша мост с колосални размери, който да свързва Обединеното кралство и Франция, съобщи вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Джонсън - британският министър на външните работи, който преди референдума от 2016 г. беше начело на кампанията за излизане от ЕС, казал на френския президент Еманюел Макрон, че намира за нелепо страните им да са свързани само от една-единствена железопътна линия.

След това водещият радетел за Brexit предложил да се построи втора връзка, на което Макрон отвърнал: "Съгласен съм. Да го направим".

"Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?", написа Джонсън в Тwitter.

Той не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс.

Според "Дейли телеграф" Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Brexit.

"Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове", казал британският външен министър пред свои приближени според вестника.

/БТА/