Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) нараснаха през третото тримесечие на 2017 година с най-солидно темпо от десет години насам, като в същото време техният растеж в България беше двойно по-голям, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Подобно добро ценово развитие би трябвало да накара притежателите на жилища да се почувстват по-богати, което да развърже техните кесии (да повиши харчовете им) и да окаже допълнителна подкрепа за икономическия растеж на Стария континент. Според европейската статистика цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на септември 2017 година с 1,7% спрямо второто тримесечие и с 4,1% спрямо година по-рано, като това представлява тяхно най-солидно повишение на годишна база от третото тримесечие на 2007 година насам – около година преди глобалната финансова криза, чийто старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008 година.

В рамките на целия Евросъюз жилищните цени се повишиха за посочения период с 1,7% на тримесечна база и с 4,6% спрямо второто тримесечие на 2016 година, отбелязвайки най-здрав годишен ценови растеж от края на 2007 година. Данните на Евростат отреждат на България място в челната седмица, тъй като цените на жилищата в нашата страна нарастват през третото тримесечие на 2017-а спрямо година по-рано с цели 9,0%, изпреварени единствено от тези в Чешката република (скок на цените с 12,3%), Ирландия (с 12,0%), Португалия (с 10,4%), Унгария (с 10,2%), Холандия (също с 10,2%) и Латвия (с 9,5%).

В същото време спад при цените на жилища на годишна база е отчетен единствено в Италия (понижение с 0,9%).
 
Цените на жилища в България се повишават през третото тримесечие на 2017 година с 2,0% спрямо предходното тримесечие, когато те се повишиха с 2,4%. За последно жилищните цени в нашата страна се понижиха на тримесечна база преди повече от две години – през третото тримесечие на 2015-а, когато те се понижиха с 0,5 на сто. В същото време индексът на жилищните цени в България нарасна на годишна база през периода юли - септември на 2017-а година с 9,0% след растеж с 8,6% през второто тримесечие. По този начин те се изравниха с темпото на растеж от първото тримесечие на миналата година, като това представлява най-силно нарастване на цените на жилища в нашата страна от края на 2008-а година насам.