След поредната правителствена криза в Румъния страната вече има първата жена премиер.

В сряда управляващата Социалдемократическа партия (СДП) предложи, а президентът Клаус Йоханис прие кандидатурата на евродепутатката Виорика Дънчила да оглави правителството в Букурещ след оставката на Михай Тудосе.

54-годишната Дънчила, която прави впечатление със своите златисторуси коси и костюми с национални шевици, застава начело на третото поредно правителство, откакто социалдемократите спечелиха изборите през декември 2016 г.

Оттогава два поредни кабинета паднаха заради вътрешни разногласия между издигнатите за министър-председатели и лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. Самият той не успя да стане премиер заради съдебните разследвания срещу него, които доведоха до запорирането на негово имущество за 27 млн. евро.

Ще успее ли сега първата жена начело на румънската изпълнителна власт да изведе страната от порочния кръг на зачестилите рокади във властта?

В сряда Ливиу Драгня обяви, че два пъти е направил грешки с премиерите - първо със Сорин Гриндяну, после с Михай Тудосе, но трети път няма да направи, пише "24 часа".

Виорика Дънчила е “уважавана евродепутатка в Брюксел, защото е цивилизована, неконфликтна и много комуникативна жена”, каза лидерът на СДП при представянето ѝ. Той посочи още, че нейните добри отношения с Европейската комисия ще са от полза на румънските власти, които поемат в началото на 2019 г. за първи път председателстото за Съвета на ЕС.

Напоследък между Брюксел и Букурещ има напрежение заради опити за законодателни промени, които се тълкуват като отслабване на борбата с корупцията.

В. “Адевърул” припомни в четвъртък за огромен гаф на Виорика Дънчила в интервю през март 2017 г. Тогава тя заявила, че Пакистан и Иран са членове на ЕС. Интервюто било на английски език, а Дънчила отговаряла на румънски.

Пресата пише още, че една от неяснотите в биографията на Дънчила е това дали тя знае някакъв чужд език. Лидерът на СДП Ливиу Драгня твърди, че новата премиерка говори френски и английски. Според някои румънски медии имало нейни записи, където тя говори на английски. В. “Адевърул” обаче изразява съмнения в това.

Дънчила е смятана за много близка на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Доскоро тя бе непозната на широката публика.

Около името ѝ започна да се шуми, когато през февруари миналата година избухнаха невижданите от падането на комунизма протести срещу корупцията в Румъния. Поводът бе опитът на управляващите социалдемократи да декриминализират с декрет някои форми на корупция и по-специално да въведат правилото, че отклоняването на средства до 40 хиляди евро не се смята за злоупотреба с власт.

Тогава Дънчила прати имейли до всичките 750 свои колеги в Европарламента, за да им обясни, че тревогите им около новото законодателство са необосновани. Огромното недоволство в страната обаче доведе до оттеглянето на скандалния законопроект.

Новата румънска премиерка ще има 10 дни, за да представи състава и програмата на новия кабинет, който трябва да получи вот на доверие в парламента. Одобрението ѝ се смята за формалност, тъй като социалдемократите държат мнозинството в парламента.

Лидерът на основната опозиционна сила в Румъния Лудовик Орбан обаче заяви, че Национално-либералната партия ще гласува против правителството на Дънчила и ще води разговори с всички народни представители в опит да попречи на утвърждаването на новото правителство на лявоцентристката коалиция. Според Орбан новата премиерка е “перфектният слуга” на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Популярността на румънския президент Клаус Йоханис спадна рязко, след като прие предложението на Социалдемократическата партия за номинирането на пищната блондинка. След като съобщи, че номинира Виорика Дънчила да състави новото правителство, Йоханис предизвика възмущение сред почитателите си в социалните мрежи. Появиха се стотици съобщения, в които пасивното отношение на президента е сравнено с “предателство”.