22-годшният Емир Даутович преди няколко години е бил смятан за един от най-големите таланти в родината му Словения на неговия пост. Когато е 16 годишен и е в академията на Марибор Даутович е поканен на едноседмични проби в Манчестър Сити. Той тренира седем дни с Гражданите и се прибира в отбора си.

На следващата година, когато Емир вече е на 17 години, той е спряган от местните медии за трансфер в лондонския Челси. Според публикации на колеги, които открихме в мрежата, малко след като печелят Шампионската лига, сините са започнали да се оглеждат за млади таланти из цяла Европа. Според информациите, от Академията на Челси близо 2 години са следили развитието на снажния бранител. Спортният директор на Марибор, тогава, Златко Захович споделя: „Не знам нищо за подобен трансфер“. След като словенските журналисти обаче го питат, че медии на Острова са написали, че Челси са готови да платят 1 000 000 паунда за Емир, Захович отговоря: „Не коментирам!“

Как толкова талантлив играч се озовава в последния в класирането на своята страна, не успяхме да разберем. При всички положение обаче Емир е известен футболист в своята държава, а и не само. Има опит зад граница и ако премине успешно медицинските прегледи в Ботев Пдд, той може да се окаже една добра инвестиция в бъдещето.