Доналд Тръмп започна президентското си управление с гневен изблик на 20 януари 2017 г. Мнозина наблюдатели отбелязаха, че неговата 16-минутна реч при встъпването му в длъжност приличаше повече на тирада, отколкото на по-идеалистичните речи на предишни такива церемонии. Рушителят бе пристигнал във Вашингтон, пише ДПА.

Някои от най-острите реплики в речта на Доналд Тръмп по случай встъпването му в длъжност на 20 януари 2017 г. бяха тези, в които той описа действителността, според него, за много граждани на САЩ.

В хладния и на моменти дъждовен ден той говори за "ръждясващи заводи, разпръснати като надгробни плочи", училища, в които младите хора "са лишени от всякакво знание" и "престъпността, бандите и наркотиците" и обеща: "Тази американска касапница престава тук и сега."

Макар и 45-ият президент за кратко да призова към единство, посланието му този ден не беше за помирение или надежда. Победата не бе променила предизборната му упоритост.

"Ние, гражданите на Америка сега сме обединени в голямо национално усилие да възстановим страната си и да върнем обещанието й за всички нас", каза той.

Първата му година обаче донесе най-вече разделения: чернокожи срещу бели, имигранти срещу граждани, богати срещу бедни, леви срещу десни и националисти срещу глобалисти. Хората стават все по-непримирими в позициите си и все повече се отдалечават от центъра.

Макар политолозите да казват, че разделението в Америка не е започнало в този ден, те са съгласни, че пропастта се е разширила, откакто популисткият президент встъпи в длъжност.

Изследване на центъра Пю показва, че за 60 процента от американците отношенията между различните етноси са се влошили, което подчертава расовото разделение в страната.

Тръмп говори и за върхушката и за целта си да върне властта на народа.

"Твърде дълго една малка група в столицата на страната ни жъне плодовете на управлението, докато обикновените хора поемат цената му. 20 януари 2017 г. ще бъде запомнен като деня, в който обикновените хора си върнаха властта", каза Тръмп.

В действителност никога досега не е имало толкова много представители на едрия бизнес в толкова близки отношения с президента. Критиците се опасяват, че Уолстрийт е взел властта, а не народът.

Макар и да спази обещанието си да разбие политическата върхушка, той може да не е предвидил острата реакция на собствената си партия.

Водещи републиканци са недоволни от политическите му решения, изявленията и туитовете му по редица поводи. В Сената, където републиканците държат мнозинство, много от сенаторите смятат Тръмп за вреден.

Самият Бял дом на практика няма републиканци от върхушката на водещи длъжности, след като Шон Спайсър напусна поста говорител, а Рейнс Прибъс бе заменен от бившия генерал Джон Кели като началник на кабинета.

Най-важните постове в кабинета са запълнени от бивши военни и финансисти.

Във външната политика някои от най-важните му решения бяха взети едностранно. Той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и подразни съюзници в Близкия изток с решението си да признае Ерусалим за столица на Израел.

Илейн Камарк от института Брукингс смята, че първата година от управлението на Тръмп "е една голяма самонанасяна рана".

Тръмп не е изпълнил почти никое свое обещание, каза тя. Той настрои против себе си сенатори от собствената му партия и скъса отношенията със съюзници.

Тръмп отправи предупреждение към съюзниците на САЩ и към всеки друг в речта на встъпването си в длъжност, когато каза "от днес нататък Америка ще е на първо място". Той каза, че американците ще възстановят страната си с американски труд и ще следват две правила: "купувайте американски продукти и назначавайте американци". В резултат на това споразумението за свободна търговия, което се договаряше със страните от Тихия океан, бе анулирано дни след встъпването в длъжност на Тръмп, а съществуващото от над 20 години Северноамериканско споразумение за свободна търговия се предоговаря и може да се разпадне.

Това е начинът, по който Тръмп се бори за американците с всичките си сили, както обеща в деня на встъпването си в длъжност.

Американците обаче трябва да проявят търпение, докато го чакат да изпълни другото си обещание - "Америка да започне отново да побеждава, да побеждава като никога досега". 

/БТА/