Врачанският окръжен съд оправда братя Иван и Десислав Дамянови по обвинение в побой по хулигански подбуди и увреда на возилото на 18-годишния Тодор Йорданов. Делото, което започна заради сбиване на ул. „Иванка Ботева“ на 13 януари 2016 г. и беше съпроводено от огромен медиен шум и спекулации заради смъртта на тийнейджъра, завърши очаквано, според адвоката на братята Светла Генова.
 
Решението по дело ВНОХД №635/2017 на окръжния съд е от 16 януари т.г. То е взето от съдебен състав, председателстван от магистрата Иван Маринов. Докладчик по процеса беше говорителят на институцията Снежана Наумова, съобщава konkurent.bg.

Припомняме, че направената след трагедията съдебно-медицинската експертиза установи, че причината за смъртта на 18-годишния Тодор е сърдечно заболяване. Дамянови бяха обвинени в хулиганство с особена дързост по случая със смъртта на Тодор. 

Под силен обществен натиск, прокуратурата обвини Дамянови в умишлено убийство, но петорната медицинска експертиза доказа, че смъртта е причинена от тежко сърдечно заболяване. В медицинската експертиза за състоянието на 18-годишният Тодор се твърди, че по тялото на починалото момче не са открити рани, които биха могли да са нанесени от побой. В експертизата, засягаща братята пък се казва, че те са получили наранявания от използвания от ученика метален бокс.  

Случаят мина в районният съд. В рамките на три съдебни заседания бяха приети показанията на множество свидетели и три медицински експертизи. 

Оправдателната присъда на Дамянови подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.