Ураганният вятър, който връхлетя страната ни, стана причина за затварянето на ски-курорта Банско. Информацията е съобщена в официалната страница на курорта в социалната мрежа фейсбук.

"18.01.2018 - Ураганен вятър! Курортът остава затворен до промяна на условията!", предупреждава публикацията, която е придружена от снимка с прогнозата за времето.

Положението в курорта Пампорово не е по-различно. Заради силните пориви ски зоната засега е затворена, лифтовете не работят, а според данни на ски учители, вятърът на връх Снежанка е в порядъка на 70 км/ч. Отпада и слаломът от втория ден на надпреварите за Купа "Пампорово". Температурите в курорта са в порядъка на – 7 градуса, съобщава 24smolian.com.

В същото време в Смолян обявиха бедствено положение заради силния вятър. В момента без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале.

Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си. Сложна е обстановката и в други родопски градове и села. 

Според синоптиците жълт код за силен вятър е обявен за цялата страна за 18 януари. Синоптиците предупреждават, че на Атанасовден ще духа силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 м/с и пориви до 24 м/сек.

Достъпът до подбалканският град Шипка е затворен. Градът от сутринта е без ток. Уведомени са екипите на ЕВН за проблема, като към населеното място вече са насочени аварийни екипи.
 
Затворен за движение е и проходът "Шипка“.  Бурен, ураганен вятър на пориви е причината за затворените пътища и на места нулева видимост по пътното платно, съобщава presstv.bg.
 
До град Крън полицейски екип спира движението към прохода Шипка. Движението на желаещите да преминат през прохода се пренасочва през Прохода на Републиката, който е отворен за движение.
 
"Снежната покривка в града е над 10 см. Днес няма да работи и детската градина. Няма бедстващи хора", каза кметът Веселина Панайотова.