ГЕРБ излезе с отстър коментар за вота на недоверие за корупцията веднага, след като управляващите се запознаха с мотивите на внесеното от социалистите преди 2 часа искане.

Депутатите от управляващата партия коментираха доклада, който, разкри Корнелия Нинова, е внесен за разглеждане, касаещ съмнения за слабости в отчитане на акцизите.

От ГЕРБ заявиха, че всичко по доклада е направено ясно, няма скриване на данни и всички народни представители са могли да го прочетат в съответните комисии.

"Предприети са и действия на 9 констатации, които са отчели слабости в системата. Ние призоваваме този доклад да бъде разсекретен, за да стане ясно, че няма нищо скрито и сме предприели всички действия по темата", заяви Валентин Николов.

"Изкарват се половинчати констатации от БСП. От агенция "Митници" са предприети мерки, за да се отстранят установените при проверката и опикани в доклада слабости. Подобрени са софтуерите за контрол на измервателните уреди, както и други компютърни поправки, които да подобрят системата. Но реални злоупотреби и вмешателства не са установени.

Това показва и ръстът от 24 млрд. до близо 29 млрд. лв. на прибраните пари от акцизи. Това няма как да стане, ако има нередности. Става дума просто за слабости на софтуера, които са констатирани в този доклад и след това е предприето веднага тяхното отстраняване", заяви още Николов.

Констатацията на наблюдаващия прокурор е, че системата има слабости, но няма вмешателства или манипулиране на данни и затова не са предприети по-нанатъшни действия от прокуратурата. 

Николов коментира и внасянето на вота на недоверие като заяви, че си правят пиар точно в момента, в който Борисов блестящо представя програмата на страната ни са европредседателството в Европейския парламент.

"Не беше моментът за това. Това е омаскаряване на България", заяви още депутатът и зам.-председател на енергийната комисия в НС.