Не съм съдник на Министерството на здравеопазването, но това решение по същина е крайно несправедливо към самите пациенти и към структури, които се занимават с лечение на болни от злокачествени заболявания.

Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Парашкев Цветков, директор на Комплексен онкологичен център-Пловдив по повод решението на МЗ 13 иновативни лекарства да се прилагат само в университетски болници.

Доктор Цветков допълни, че две от иновативните терапии засягат и болните от рак на белия дроб и злокачествени заболявания на гърдата. В КОЦ-Пловдив има регистрирани 900 пациенти с онкологично заболяване на белия дроб и близо 8000 болни от рак на млечната жлеза. Всички тези пациенти са били лекувани с различни в годините медикаменти в годините. В даден етап обаче не е изключено да има активизиране на заболяването. И една малка част от тези пациенти ще имат нужда да се лекуват с тези иновативни медикаменти, коментира доктор Цветков.

Той подчерта, че за успешното лечение е много важно психологическото състояние на пациентите. Ако един пациент е лекуван дълги години от един лекар, сега ще трябва този колега да каже – аз вече няма да ви лекувам, сега вие трябва да бъдете лекуван в друго лечебно заведение“, обясни директорът на КОЦ-Пловдив.

Според него – няма обективни критерии за избора на болници, които ще прилагат лечение с иновативните лекарства. Част от структурите, които са посочени нямат никакъв капацитет. Едно е да се сравняват отделение по медицинска онкология и хематология, което има 15 легла, а друго е да се сравнява Комплексен онкологичен център, където има 150 легла, коментира още доктор Цветков.