Над 30 свидетели са призовани за делото срещу бизнесмените, обвинени за разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин“8. Същинският съдебен процес започва тази сутрин в Пловдивския окръжен съд и ще продължи през следащите два дни. 

Подсъдими са Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата, стопанисваща емблематичната сграда на "Ориент табако“, бутната частично преди близо две години. 

Двамата са обвинени за ползването на преправен официален документ, позволяващ събарянето на сградата на „Ориент табако“ и организирането на противозаконна дейност в защитената територия от групов паметник на културата. Бранеков е с две, а Николич -  с четири обвинения.  При доказването им законът предвижда наказания до пет години лишаване от свобода.

От проведеното през ноември миналата година разпоредително заседание стана ясно, че делото няма да се води по съкратеното съдебно следствие.  Защитата твърди, че бизнесмените са невинни. Припомням, че от прокуратураха бяха повдигнали и обвинение към покойния вече бивш главен архитект на Пловдив Румен Русев.

Сградата на „Ориент табако“ при автогара „Юг“ беше частично разрушена в началото на март 2016-та година, за да се изгради нова. Протести с жива верига обаче спряха пълното  събаряне. Месеци след това бяха предприети действия за укрепване на останките от тютюневия склад.