Папа Франциск изрази в Сантяго своята болка и срам от случаите на педофилия от свещеници от католическата църква в Чили, предаде Франс прес.

"Не мога да не изразя болката и срама, които изпитвам от непоправимата злина, сторена на деца от свещеници на Църквата" - каза папата в реч в Сантяго пред представители на чилийските власти. - Трябва да се иска прошка и енергично да се подкрепят жертвите, но същевременно да се ангажираме това да не се повтаря".

Според американската НПО "Бишъп акаунтабилити" през последните години са подадени сигнали за сексуални посегателства срещу близо 80 свещеници в Чили.

През април 2011 г. католическата църква в Чили официално поиска прошка за всички случаи на сексуални посегателства над деца, извършени от нейни представители и за липсата си на реакция към жалбите.

"Трябва да се вслушваме в туземните народи, които "често са забравени и чиито права трябва да бъдат взети предвид, а културата им да бъде защитена, за да не се загуби част от идентичността и богатството на тази нация", призова Папа Франциск.