Мерките на правителството на Тръмп срещу марихуаната разгневиха някои хора от електоралната база на президента.

Почитатели на президента Доналд Тръмп, които употребяват марихуана, казват, че след решението на главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс за затягане на федералния контрол върху наркотика за първи път са се почувствали разочаровани от човека, за чието избиране са помогнали. Решението се възприема като особено наказателно от избирателите на Тръмп, които работят в разрастващата се индустрия около узаконяването на марихуаната, която пуска корени в щати от всички политически цветове, пише Асошиейтед прес.

Остава да се види дали любителите на тревата сред избирателите на Тръмп ще изразят гнева си в избирателните урни през 2018 и 2020 година. Подкрепящи узаконяването консерватори също критикуват мярката на правителството срещу тревата като накърняване на личните свободи и правата на щатите.

"Тръмп трябва да осъзнае, че много от поддръжниците му одобряват канабиса, и ще бъде крайно болезнено за тях, ако той позволи на Сешънс да продължи напред с това", каза избирателката на Тръмп Дамара Келсо, която управлява фермата за марихуана "Шугър шак" в Юджин, Орегон. "Това не са мързеливи тревомани, които пушат марихуана по цял ден в мазето на родителите си."

Мярката на Сешънс позволява на федералните прокурори да решават какво да правят, когато щатските правила са в конфликт с федералните. Това става в момент, когато узаконяването на марихуаната е достигнало най-високото си ниво на популярност сред републиканците.

Проучване на "Галъп" от миналата година установи, че 51 процента от републиканците подкрепят узаконяването на наркотика. Това е първият път, когато повечето поддръжници на Републиканската партия подкрепят идеята, и представлява увеличение с 9 пункта в сравнение с предишната година. В началото на миналото десетилетие едва една пета от републиканците одобряваха узаконяването.

Узаконяването процъфтява и на щатско ниво. Мейн, Невада, Масачузетс и Калифорния гласуваха за узаконяване на употребата на марихуана за развлечение за пълнолетни през 2016 година. Тя също така е законна в Орегон, Вашингтон, Колорадо, Аляска и федералния окръг Колумбия. Аляска и Мейн дадоха гласове за Тръмп в електоралната колегия през 2016 година.

Узаконяването на марихуаната по традиция е по-популярно сред либертарианското крило на Републиканската партия. Но подобни републиканци, които са смятали, че Тръмп ще бъде подкрепящ марихуаната президент, са се заблуждавали, каза икономистът от Харвардския университет Джефри Майрън, който изучава икономика на либертарианството с фокус върху незаконните наркотици.

Любителите на тревата сред почитателите на Тръмп може би се чувстват като купувачи, които съжаляват за купената стока, но е твърде рано да се каже дали това може да окаже влияние на изборите, заяви Майрън.

"Либертарианците със сигурност са знаели, когато той назначи Джеф Сешънс, че има сериозна опасност от засилване на войната срещу наркотиците", каза Майрън. "Мисля, че получават това, за което са си платили."

Все пак някои видни поддръжници на Тръмп критикуват мярката.

Бившият предизборен съветник на Тръмп Роджър Стоун, с когото президентът има отдавнашни и трудни отношения, сподели видеоклип във Facebook на 7 януари, като го призова да подкрепи узаконяването и да спре мярката на Сешънс. А някои републиканци в Конгреса също порицаха решението.

"Имаме конституция, която да защитава хората от федералното правителство", каза в интервю републиканският член на Камарата на представителите Джейсън Люис от Минесота, който е избирател на Тръмп. "Това е отдавнашен принцип за ограничаване на правителството."

Почитателите на Тръмп, които употребяват марихуана за медицински цели, също така се тревожат, че могат да загубят достъп до лечение. В селския район Фрайбърг, Мейн, колежанинът Зак Мъркото каза, че пътува два часа с кола в двете посоки, за да си купи марихуана за справяне с хронична болка и други здравословни проблеми. Той каза, че ще му е крайно неприятно да загуби тази възможност заради федералната политика.

Мъркото също така е един от хилядите жители на Мейн, помогнали на Тръмп да получи единствения си глас от Нова Англия в електоралната колегия. За разлика от повечето щати Мейн разпределя гласовете си в избирателната колегия по конгресни окръзи, а Тръмп спечели големия втори окръг, който е база както на консерватизма в Нова Англия, така и на културата на марихуаната.

Мъркото, който се е снимал с Тръмп през 2016 г., каза, че продължава да е голям почитател на президента. Но смята, че мярката срещу тревата е лоша за икономиката и здравеопазването в неговия щат.

"Смятам, че това ще нанесе удар на медицинската употреба на марихуаната и на индустрията като цяло тук в Мейн", каза той. "Разочароващо е, че той нанася този удар на индустрията. А аз ви гарантирам, че всички пари от данъци, които щатът Мейн събира от медицинската употреба на марихуаната, наистина помагат на хората."
 

/БТА/