Швейцарското правителство разреши на поддръжниците на крайнодясна кампания за спиране на имиграцията от ЕС да започнат да събират обществена подкрепа, предаде Reuters. Ако инициативата, която може да доведе до прекъсване на двустранните връзки с блока, събере 100 000 подписа до юли следващата година, то тя ще бъде подложена на референдум.

Това може да доведе до отмяна на свободното движение на граждани на ЕС, което в момента е гарантирано с двустранни споразумения.

Местната Народна партия отдавна се опитва да ограничи имиграцията към неутралната страна. Една четвърт от 8,4 милиона жители на Швейцария са чужденци.

ЕС настоява, че гражданите му трябва да имат правото да живеят и работят в Швейцария, която не е член на блока, ако страната иска да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, който е и най-големият вносител на швейцарски стоки.

Миналия месец двустранните връзки между Брюксел и Берн се влошиха. Швейцария обеща да предприеме ответни мерки срещу неприемливите, според нея, ограничения на достъпа на швейцарски фондова борси до единния пазар на ЕС.

През 2014 г. швейцарските гласоподаватели одобриха имиграционни квоти, но през 2016 г. парламентът прие система, която дава на регистрираните в Швейцария като безработни, предимство при получаването на работни места. Това предотврати конфликт с Брюксел и заплахата за двустранните отношения.

Текстът на новата инициатива предвижда Швейцария да ръководи имиграцията си едностранно и да не сключва споразумения, даващи право на свободен достъп на чужденци. Правителството ще има 12 месеца да договори прекратяване на сегашното споразумение за свободно движение. В случай на неуспех правителството ще има 30 дни за отмяна на споразумението за свободно движение. Това несъмнено ще накара Брюксел да отмени цял пакет от други двустранни споразумения.

Според проучване 55 на сто от швейцарците са против отмяната на споразуменията за свободно движение, а 42 на сто подкрепят тази мярка.