Протестиращи френски надзиратели влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредици и освиркаха министърката на правосъдието в днешния ден на масови демонстрации в затвори във Франция заради насилие от страна на радикализирани затворници и пренаселеност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Десетки синдикалисти запалиха огън и бяха обградени от полицията за борба с безредици в затвора Френ югоизточно от Париж.

Протестиращи в затвора Ванден льо Вией в Северна Франция скандираха националния химн при идването на министърката на правосъдието Никол Белубе. Тя дойде там в опит да успокои напрежението.

Вчера имаше протести и стачки под една или друга форма в 139 от 188-те затвора във Франция, отбелязва Франс прес.

Протестите бяха предизвикани от нападение с ножица и с ножче за бръснене, извършено от ислямист срещу трима надзиратели миналата седмица във Ванден льо Вией. Вчера пък в затвора в югозападния град Мон дьо Марсан пък седем надзиратели бяха нападнати с юмруци от радикализиран затворник и петима от тях пострадаха.

Протестиращи заявиха, че надзирателите не са обучени да се справят с радикализирани затворници, а вчера синдикатът на френските магистрати напомни, че "френските затвори са печално известни с лошото си състояние и пренаселеността си".