Преди 140 години Пловдив е освободен от турско робство. Но малцина знаят, че са избегнати кръвопролития като в София и Плевен благодарение на финладските войници и доброволци, включени в армията на генерал-лейтенант Йосиф Гурко.

По онова време Финландия е губерния - част от Руската империя. В Освободителната за нас война 1877-1878 г., участват около 900 финландски войни.

През нощта на 15 януари, финландците, оборудвани със ски, извършват преден дозор от северния (левия) бряг на река Марица и забелязват турските оръдия, разположени на Небет тепе и Бунарджика.

Веднага се връщат със ските си и при село Айрене (Оризаре) пресрещат капитан Александър Бураго, който е с 64 конника от Лейбгвардейския Драгунски полк и докладват за обстановката.

Капитанът взима бързо решението - да се форсира река Марица веднага (днес на това място се намира входа на Пловдив откъм 9-и км.). Навлизайки в Пловдив не нападат турските рубежи, а щаба на турците, базиран на ж.п. гарата.

Зад конницата се включват и българските опълченци гърмейки във въздуха. Турците са прогонени от Пловдив (Филибе) и на 16 януари сутринта в града влиза генерал-лейтенат Йосиф Гурко с целия си щаб и обявява освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен.

източник: Ски-клуб "Канари"