Нова телефонна измама набира пълна сила у нас. От няколко дни насам обаждания от телефони с чуждестранни номера заливат българските потребители. Ужилени хора пък вече се оплакват, че върнато обаждане им излизало солено – 20 $ или 20 лв. на минута.

"Ако ви звънят от:

+247 112066

+355 692004333

+355 692004334

+44 20314466 Не отговаряйте и не връщайте обаждане от мобилен или вайбър. Това са измамници. Плаща се 20 лв. на минута. Споделете с приятелите си”, оплакват се ужилени българи в социалните мрежи.

Схемата явно е набрала скорост, тъй като постовете се споделят лавинобразно във Фейсбук.

"Пазете се от нова телефонна измама. Мен ме нацелиха преди половин час. Звънят ви набързо от непознат номер и затварят след първото позвъняване. Остава съобщение за неприет разговор +247, при iPhone изписва, че е от Остров Възнесение, малък остров в централната част на Атлантическия океан. Не връщайте обаждане - струва 19,95 долара на позвъняване. Предупредете и близките си. Номерата се генерират от системата на телефони за развлечения за възрастни автоматично на случаен принцип, не се чудете, че "ви знаят номера", предупреждава друг потребител в социалната мрежа.

Колегите от "Флагман" са се обадили на посочения номер, за да проверят как действат измамниците.

"От отсрещната страна автоматично се включва оператор, който ви казва на английски да изчакате, след което ви пуска музикален съпровод. Съветваме ви в никакъв случай да не се връзвате на номера, тъй като докато чакате, вече може да сте натрупали сериозна сметка", алармират от бургаската медия.