Повишената заболеваемост от респираторни  и ентеровирусни заболявания през последните два месеца повлече след себе си и усложненията. Има няколко модела на протичане на тези заболявания, но бих искала да споделя моите наблюдения за най-честите УНГ усложнения и по-конкретно за широко разпространените бабешки методи на лечение, които все по-често докарват допълнителни страдания  на пациентите, заяви д-р Мария Гиритлиева, УНГ специалист в УМБАЛ „Пловдив“.

Болките в гърлото, придружени с висока температура, която понякога стига до 40 градуса и не се повлиява от антипиретични медикаменти, са симптомите на

част от пациентите в болницата. При тях след един или два дни болките в гърлото се засилват и се достига до затруднено преглъщане на твърди, че и дори на течни храни. Тогава се забелязват и гнойните налепи по сливиците. И именно в този момент се намира някой, който решава да „почисти гърлото“

я със сода бикарбонат, я с нишадър или с други методи от народната медицина. Без да отричам, че в някои моменти те са от полза за пациентите, бих искала да насоча вниманието на хора, че никак не са малко случаите, в резултат на тези „интервенции“ се получават неприятни възпаления и на  тъканите около сливицит,е а в някои случаи се образува и гнойник около сливиците, известен в медицината като перитонзиларен абсцес. Лечението на тези последици обикновено се провежда в стационар и пациентите вместо да оздравеят за ден-два, както се очаква, постъпват в болница, предупреди д-р Гиритлиева.

Тя припомни, че други чести УНГ усложнения  са възпаленията на ушите обикновено след хрема и кашлица, а може да се развие и инфекция на синусите - синуит и дори синубронхит.

За лечението на усложненията определено препоръчвам медицински преглед и проследяване, а относно профилактиката - прием на предписани от лекар антивирусни препарати, поливитамини и хранителни добавки, укрепващи имунната система, заяви специалистката.