До самата сутрин на петъчния ден главните преговарящи от страна на Консерваторите на канцлера Ангела Меркел, лидерът на Християндемократите Хорст Зеехофер и социалдемократите на Мартин Шулц са изготвили защитим пред съпартийци и гласоподаватели общ проект за коалиционно споразумение. Едва след 24-часови преговори се стигна до пробив, а вече имаме и конкретика за договорките им.

Сега вече е ясно – ръководителите на трите партии възнамеряват да управляват заедно и да създадат нова широка коалиция. Преговорите от шест рунда между тях постигнаха крайно споразумение, което е разписано на документ от 28 страници, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Извънредният конгрес на социалдемократите на 21 януари трябва да потвърди принципа на коалицията.

До последния момент не е било ясно дали ще се стигне до успешен завършек на преговорите, като не е бил изключван и провал. Централните проблеми са се оказали бежанската и финансовата политика. Но и при темите, които касаят пенсиите и здравната система, е имало ожесточени спорове.

Както се посочва в преамбюла, страните се стремят към "нов европейски възход". Трите партии също искат да "засилят социалното сближаване в нашата страна и да преодолеят произтичащите от това разделения".

Ето и по-важните договорки:

Данъчна политика: Лидерите на партиите не планират увеличения на данъците. За разлика от първоначалните искания на социалдемократите, данъчната ставка за най-богатите няма да се повишава.

Здравна политика: Здравното осигуряване отново ще бъде финансирано по равно от служители и работодатели.

Бюджет: Надбавката за солидарност (специалният данък за изравняване на стандарта в бившата Източна Германия към този в Западна) трябва постепенно да бъде намалена с десет милиарда евро до 2021 г.

Политика по отношение на бежанците: Имиграцията не трябва да надвишава 180 000 до 220 000 души годишно. Процедурите за предоставяне на убежище в бъдеще ще се извършват в централните приемни центрове, центровете за вземане на решения и центровете за връщане. Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година. Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием. 

Образователна политика:
Забраната на сътрудничеството в областта на финансирането на образованието трябва да бъде напълно премахната. В допълнение училищата в Германия трябва да бъдат подсилени с инвестиционна офанзива. Партиите планират да бъдат инвестирани 5,95 милиарда евро в дигитализация, образование и изследвания.

Семейна политика: Предвиждат се увеличения на детските надбавки. За социални жилища се предвижда 4 милиарда евро.

Екологична политика: Използването на противоречивия хербицид глифозат трябва драстично да бъде намалено. До края на годината трябва да има график за прекратяване на ползването на въглища. Освен това германските консерватори и социалдемократите ще се стремят до 2030 г. 65 процента от енергията в страната да се произвежда от възобновяеми източници. Според програмния документ партиите планират забрана за отглеждане на генномодифицирани растения.

Транспортна политика: Рекордните инвестиции в транспортния сектор трябва поне да се запазят през следващите няколко години. За да се използват средствата бързо и целесъобразно, ще бъде приет закон за планиране и ускоряване.

Европейска политика:
Двете страни се обявяват за цялостни реформи в ЕС и еврозоната. Коалицията е готова за обстоятелството Германия да плаща повече средства в бюджета на ЕС.

Партиите се ангажират да заделят специални бюджетни средства за икономическото стабилизиране на валутния съюз и да подкрепят "социалното изравняване" и структурните реформи. Те посочват, че това ще бъде основата за бъдещ "инвестиционен бюджет" за еврозоната.

В тясно сътрудничество с Франция искаме трайно да укрепим и реформираме еврозоната, така че еврото да може по-добре да устоява на световни кризи, посочват партиите.

Още новини четете в Investor.bg