Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се споразумяха да се въведе таван за приема на мигранти в Германия от между 180 000 и 220 000, съобщи ДПА, позовавайки се на проектоспоразумението за управляваща коалиция.

Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием. Събирането на семейства ще важи единствено за бракове, сключени, преди мигрантите да избягат от страните си, както и само ако засегнатите лица не са извършвали престъпления, не се смятат за опасни и в случаи, при които за дадените бежанци не се очаква скоро да могат да се върнат в родината си.

На преговорите консервативният блок и ГСДП се договориха и за "създаване на стабилно и дееспособно правителство", което да се се стреми към по-силен ЕС.

В документа е записано, че преговарящите политически сили възнамеряват да постигнат "пробив в европейската политика". Постигнато е и споразумение за увеличаване на разходите за развитие на ЕС.

"Искаме да укрепим ЕС финансово, за да може той по-добре да изпълнява стоящите пред него задачи. Ще направим това в рамките на новия многогодишен бюджет, се казва в документа. Готови сме да увеличим вноските на Германия в бюджета на ЕС."