Обществено обсъждане на бюджета на Пловдив за 2018-та година ще се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет.

369 милиона лева e финансовата рамка,  съобщи кметът Иван Тотев. От тях 43 милиона лева е преходния остатък, 24 милиона лева са очакваните евросредства по оперативни програми и  още 22 милиона лева по проекти, които се изпълняват в момента. Общината ще разчита и на финансиране от националния бюджет .

Част от сумите, заложени в бюджета, са 6 милиона лева за отчуждаване на имоти, 800 хиляди лева за залесяване, 1 милион лева за нова спортна зала на ЕГ „Иван Вазов“, още толкова за уличната мрежа в квартал Коматево, 800 000 лева за ремонт  на професионалната гимназия по дървообработване и  1 милион лева за облагородяване на Бунарджика, където градската администрация е предвидила влакче да качва посетителите до върха на хълма.

9 милиона лева са заложените в бюджета пари за  дейността на Фондация Пловдив 2019. Отделно в бюджета са предвидени 1,5 милиона лева за културния календар на общината, уточни кметът Тотев. Община Пловдив ще търси и държавно финансиране за големи инфраструктурни обекти. 

25 милиона лева ще струва изграждането на нов мост над река Марица, който ще свързва бул. "Копривщица" с бул. "България".  

6 милиона градската управа ще иска от Министерски съвет и за ремонта на северното платно на бул. "Христо Ботев"  в участъка от Централна гара до Коматевския възел, като проектът включва и реконструкцията на бул. "Копривщица" до Пещерско шосе. 

1 милион за тази година и още 9 през следващата ще са нужни за цялостната реконструкция на Голямоконарско шосе.